Gezien: film "De Poolse Bruid", 6 oktober jl., filmhuis Venlo, in aanwezigheid van Monic Hendrickx.

Op 6 oktober 1998 organiseerde de PNKV Noord-Limburg in samenwerking met het Filmhuis Perron 55 in Venlo de vertoning van de "De Poolse Bruid", onlangs goed voor 2 x een Gouden Kalf op het Nederlands Filmvestival en eerder winnaar van de Publieksprijs op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam in 1998.

Grote belangstelling en ontmoeting met Monic Hendrickx (Anna in de "Poolse Bruid", winnares Gouden Kalf 1998.)


De belangstelling voor de vertoning van "De Poolse Bruid" was boven verwachting. Het Filmhuis was uitverkocht op zowel 2, 6 en 7 oktober. Voor een deel van de leden van de PNKV, die voornamelijk dinsdag 6 oktober kwamen, een teleurstelling toen de zaal al gauw uitverkocht bleek te zijn.
Gelukkig heeft het Filmhuis ervoor gezorgd dat er op 7 oktober een extra voorstelling was zodat een aantal van de teleurgestelde belangstellenden de film alsnog heeft kunnen zien, maar helaas zonder Monic Hendrickx te kunnen ontmoeten.

Monic Hendrickx. Foto: Barton van Vlijmen.

Direct na de voorstelling op 6 oktober verzorgde Wouter Schenk een interview met Monic waarna er ook vragen uit het publiek gesteld werden.
In het vraaggesprek ging Monic o.a. in op de wijze waarop zij in het vak terecht gekomen is, hoe zij benaderd werd voor haar rol in "De Poolse Bruid", hoe zij zich in korte tijd moest inleven in de Poolse cultuur en taal en natuurlijk het grote succes van het Gouden Kalf.
Zo verzekerde Monic het publiek op een vraag van Wouter, haar Gouden Kalf nooit uit een portierraampje weg te zullen gooien, zoals haar collega Rijk de Gooijer dat deed.
Het laatste nieuws is dat "De Poolse Bruid" is verkozen als Nederlandse inzending voor de Oscar!

Wouter Schenk zal Monic Hendrickx nog een keer interviewen voor één van de volgende uitgaves van Biuletyn. U kunt dit interview t.z.t. ook op deze site vinden.

Gouden Kalf

Op 2 oktober jl. heeft de "Poolse Bruid" twee prijzen in de wacht gesleept op het Nederlands Filmfestival. En wel de bijdrage van Monic Hendrickx als beste Nederlandse actrice en Karim Traïdia voor de beste regie. Volgens de jury speelt Monic Hendrickx de vrouw Anna, die van een hoopje verkrachte vodde uitgroeit tot een minnares, "volkomen geloofwaardig".

De "Poolse Bruid" is een psychologisch drama dat handelt over de Poolse vrouw Anna, die met tegenzin in een sexboerderij terecht komt. Na het weigeren van werk wordt ze geslagen en slaat ze op de vlucht. Ze komt daarna terecht bij Henk, in zijn boerderij op het platteland van Groningen. Er ontwikkelt zich langzaam en voorzichtig een relatie tussen Henk en Anna, met alle problemen daarbij, die verband houden met de verschillen in cultuur, gebruiken en taal. Verschillende thema's zijn herkenbaar voor diegenen die Polen en Nederland van nabij kennen.

En die herkenbaarheid kwam goed tot uitdrukking in de reacties van het publiek. De rollen van de met gretigheid Nederlands lerende Anna en de wat stugge maar zorgzame Groningse boer Henk veroorzaaken nogal wat humoristische situaties. Een goede balans tussen de bikkelharde realiteit en toch komische kant van de ontmoeting van twee culturen op het platteland van Groningen.

De filmavond werd georganiseerd in samenwerking tussen het Filmhuis Venlo, "Perron 55" aan de Kaldenkerkerweg 55 in Venlo.

Jaap Spijkers als Henk en Monic Hendrickx als Anna in de "Poolse Bruid".

Informatie voor de pers:

Persbericht, foto's